Svensk säkerhet i ett omvärldsperspektiv – Anna Wieslander, UI

AnnaW

Anna Wieslander började sitt anförande genom att påminna om att intresset för den säkerhetspolitiska utvecklingen i vårt närområde har ökat både i Sverige och internationellt. Det har påverkats av såväl ubåtsjaktincidenter som flygkränkningar samt även sannolikt haft en inverkan på den svenska NATO-opinionen. Det finns en betydande frustration i USA över att européerna inte tar tillräckligt stort ansvar för den säkerhetspolitiska utvecklingen. Ett av de främsta uttrycken för detta är utvecklingen är de fallande europeiska försvarsutgifterna. Det amerikanska engagemanget för säkerheten i Östersjön är främst hotbildstyrt och taktiskt snarare än strategiskt inriktat. USA:s utrikespolitiska agenda är global till sin karaktär och en tyngdspunktförskjutning har under senaste åren skett mot Ostasien. Men genom NATO och de gemensamma försvarsförpliktelserna är USA ändå given aktör i Östersjöområdet. Den svenska regeringen har främst fokuserat på att stärka den bilaterala relationen till USA som en konsekvens av det försämrade säkerhetspolitiska läget. Detta har fått ett positivt bemötande i USA men landet har varit tydligt med att det inte kan medföra några försvarsgarantier för Sverige. Det militärtekniska samarbetet har historiskt varit en central komponent av detta. Wieslander avslutade med att påminna om att det kommer att krävas betydande åtgärder för att vidmakthålla såväl NATO:s som USA fortsatta intresse och engagemang för Östersjöområdet.

 

Presentation finner du här.

Publicerat på 17 november, 2015, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Svensk säkerhet i ett omvärldsperspektiv – Anna Wieslander, UI.

Kommentarer inaktiverade.