Hur påverkas företag i Sverige av förändringar i omvärlden?

Hur påverkas företag i Sverige av förändringar i omvärlden?

Tommy Gustafsson-Rask, vd BAE Systems Hägglund.

Teknologinivån är helt annorlunda än förut i vår omvärlden. Vi kan inte vinna ett krig ensamma. Inte heller försörjning eller utveckling av vapensystem själva. Samarbete är nyckeln till framgång på alla fronter. Exportstödet är väldigt viktigt för att vi ska kunna sälja vidare. Står Sverige bakom våra affärer? Vi har en svensk marknad – men export är 60-80% hos oss. Vi måste ha en långsiktighet i våra villkor för vår export. Vi måste se affärerna inklusive ett följdleveransperspektiv. Sverige satsar på framtagning av materiel och det är positivt. Men vi måste utveckla mer för framtiden. Investera mer i FoU. G2G allt viktigare på alla marknader. Korea och Turkiet kommer starkt.

Lennart Sindahl, vice vd Saab Group.

Den nationella industrin är viktig för förmågan att stå emot. Nya aktörer som agerar starkt. Krav på nya mer riskfyllda satsningar. Men man investerar inte i ett land med en restriktiv exportlagstiftning. Men vi måste ha fler kunder för att överleva. Den nationella marknaden räcker inte. Vad kan vi göra själva och vad kan vi plocka in från annat håll? Exporten vidmakthåller teknologinivån hemma. Men det kräver samarbete. Exportstöd klingar fel – vi behöver exportpartners. Diskussionen behöver vi ta nu.

Publicerat på 29 november, 2016, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Hur påverkas företag i Sverige av förändringar i omvärlden?.

Kommentarer inaktiverade.