Framtida teknologier som förändrar Sverige

Professor Lars Nielsen inledde med en presentation av WASP, Wallenberg Autonomous Systems Program. Orsaken till satsning grundar sig i att någonting stort håller på att hända i digitaliseringssamhället. Vi ser exempel av självkörande bilar, större internetlagring m.m. WASP arbetar med ett forskningsprogram där en del är system av system och behandlar hur man ska kunna sköta 50 miljarder uppkopplade system. Detta kräver eget lärande samt eget beslutsfattande. Mjukvara utgör en nyckelkomponent.
Kunskapsuppbyggande är en viktig del. WASP satsar på att minst 100 doktorer ska komma ut genom programsatsningarna och kunna mer om framtidens autonoma system. WASP vill lyfta svensk industri. Syftet är att de personerna inom programmet ska bilda ett nätverk och lära känna varandra samtidigt som de även bildar internationella nätverk. Budgeten för ovan nämnda satsningar är 50 mkr under 2016 och satsar på att dubblas under 2017 till 100 mkr.

Demonstrationerna som utförs ska vara öppna samarbeten mellan industri och akademi. Autonoma system kommer att förändra försvaret, men försvarets krav är även konkurrensfördelar på andra marknader.Nielsen betonade dagen till ära att de exempel som ses i USA är exempel på noggrant uttänkta strategier.

Publicerat på 30 november, 2016, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Framtida teknologier som förändrar Sverige.

Kommentarer inaktiverade.