5:e generationens trådlösa system

Sara Mazur öppnade med att vi befinner oss i intressanta tider. Vi ser en allt större digitalisering i samhället i allt större utsträckning. Men vi vill också att det ska ske på ett säkert och tillförlitligt sätt.
5 G är nästa generations trådlösa system som i ett ännu bättre mobilt system över för media. Systemet är byggt för att möte helt andra krav och kunna koppla upp helt andra, och ännu fler, enheter än vad den nuvarande 4 G klarar av. 5Gs styrka ger en möjlighet att koppla ihop allt digitalt med en tillförlitlighet. Det handlar exempelvis om samhällskritisk infrastruktur och smarta transportsystem – att kunna kontrollera trafik och flöden men även kritisk maskin kommunikation som bussar. Dessa operationer vill man kunna utföra fjärrstyrt.

Mazur betonar att det handlar om obegränsad tillgång till data, ”var-när-hursomhelst” samt att det eftersträvas en bredare kommunikationsväxling mellan människa och maskin genom att kunna ha kunskapen och tekniken för att överföra att känna på saker. Vid framgångar kan detta ge intressanta möjligheter utmaningar för utformningen av framtida samhällen.

Mazur belyser att 5G kommer att vara 100 gånger snabbare än dagens system och ska kunna klara 1000 gånger mer trafikmängd än det vi har idag. 5G skall klara av att koppla upp små sensorer på ett sådant sätt att de får en batterilivslängd på 10 år. 5G-standard kommer att vara godkänd 2020.

I dagsläget har tester med 5G påbörjats. Testerna utförs med en industrisamverkan. Mazur avslutade med vikten av digitaliseringsutformning tillsammans med industrin. Framtida utvecklingssatsningar är inom internet av saker samt standardisering testbäddar och industrisamarbete.
sara

Publicerat på 30 november, 2016, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för 5:e generationens trådlösa system.

Kommentarer inaktiverade.